FILMKURS

Introduktionskurs i filmproduktion

 
 

Glimts introduktionskurs i filmproduktion är inriktad på kortare reportage. Vi som är kursledare har alla arbetat professionellt med olika typer av filmproduktion.

Vi har delat upp filmproduktionen i sju steg. Under en månads tid, ca 6 timmar i veckan, eftermiddagar och kvällar, kommer du som kursdeltagare få vara med under alla stegen i varje veckas filmproduktion, från idé till färdig film. På vår lilla redaktion och ute i fält när vi filmar och intervjuar. Successivt kommer du att få ta mer och mer ansvar för ditt arbete. 

Vill du lära dig hela processen eller vill du inrikta dig mer på filmfotografdelen eller mer på reporterdelen? Bara säg till så får du lägga mer fokus på det som intresserar dig mest!

 
 
 
  1. IDÉ

Vi går igenom de sju testfrågorna? Relevans? Närhet? Aktualitet? Konflikt? Identifikation? Överraskning? Bilder? Vi letar vinklar och inriktning och pratar om målgrupp

 
 
 
 

2. RESEARCH

Vad är generell och specifik research? Vi letar fakta och granskar fakta. 

Hur strukturerar vi vår idé?

 
 
 
 

3. INTERVJU

Vi lär oss om intervjuteknik och om hur vi förbereder oss inför intervjun. Det handlar om social kompetens, om att ställa öppna frågor, om hårda och mjuka fakta. Och så lite psykologi…

 
 
 
 

4. FILM & BILD

Vad vill vi att bilden ska förmedla? Hur ska vi tänka när det gäller bakgrund och ljus? Vilket utsnitt; dvs hur mycket av intervjupersonen vill vi ha med i bild? Hur använder man kameran på bästa vis?

 
 
 

5. MANUS

Vad ska berättelsen ge oss? Vi lär oss om dramaturgi, dvs hur man strukturerar och bygger en berättelse för att få den så intressant och fängslande som möjligt. Vi lär oss att läsa in en bra speakertext.

 
 
 

6. REDIGERING

Vi bekantar oss med Premiere Pro. Lär oss välja slutbilder och startbilder, pratar om tempo, variation, musik och effekter.

 
 
 

7. PRESENTATION

Vi övar på att i några få ord eller meningar skapa intresse för vårt reportage genom att skriva korta presentationstexter.